Класифікація харчових добавок. Заборонені й небезпечні харчові добавки
Класифікація харчових добавок. Заборонені й небезпечні харчові добавки
Харчові добавки - це речовини природного й штучного походження, спеціально внесені в харчові продукти для досягнення певних технологічних ефектів (кольору, стійкості до псування, збереження структури й зовнішнього вигляду продуктів харчування). Біологічні добавки повинні бути біологічно інертними для організму, тому що присутні практично в будь-якому харчовому продукті й навіть у так званих "екологічно чистих продуктах". Застосування харчових добавок перебуває під постійним контролем національних і міжнародних організацій, що забезпечують надійність харчових продуктів відносно їх безпеки. Наявність харчових добавок у продуктах указується на споживчому пакуванні, етикетці, банку, пакеті. Харчові добавки позначаються індексом Е с трьох - або чотиризначним номером. Список дозволених харчових добавок для виробництва харчових продуктів постійно переглядається й обновляється у зв'язку з одержанням нових наукових даних про їхні властивості й впровадження нових препаратів.
Класифікація харчових добавок
Е100-І182 Барвники - підсилюють або відновлюють колір продукту. Е200-І299 Консерванти - підвищують строк зберігання продуктів, захищаючи їх від мікробів, грибків, бактеріофагів, хімічні добавки, що стерилізують, при дозріванні вин. Е300-І399 Антиокислювачі - захищають від окислювання, наприклад, від прогоркания жирів і зміни кольору . Е400-І499 Стабілізатори - зберігають задану консистенцію. Загущувачі - підвищують в'язкість. Е500-І599 Эмульгатори - створюють однорідну суміш фаз, що не змішують, (наприклад, води й олії ). Е600-І699 Підсилювачі смаку й запаху . Е900-І999 Піногасники - попереджають або знижують утворення піни . У ці групи, а також у нову групу - Е1000 - входять глазурувателі , ппідсоложувачі , розпушувачі й інші добавки. Цей вид добавок повністю заборонений в Україні
Лише утримуючись від купівлі продуктів харчування, в складі яких є небезпечні харчові добавки (не просто "якісь підозрілі", а саме ті добавки, потенційну небезпеку яких довели міжнародні дослідження - для цього можна роздрукувати перелік потенційно шкідливих проте дозволених харчових добавок та носити при собі, детальніше дивіться на http://dobavki-info.org.ua/), ми зменшуємо ризик для нашого здоров'я вже сьогодні та заохочуємо виробників використовувати більш якісну сировину вже завтра! Я працюю в харчовій промисловості, тому знаю про що говорю. Щоденне навантаження на наш організм і без цього надто велике (тут достатньо згадати тільки забрудненість води та повітря)! Не соромтеся дбати про своє здоров'я, адже в сучасному суспільстві його стає все менше і підтримувати його на нормальному рівні стає дедалі дорожче...
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі. [ Реєстрація | Вхід ]