Андрійчук В., Бауер Л. Менеджмент: прийняття рішень і ризик: Навч. посібник — К.: КНЕУ, 1998. — 316 с. Табл. 74. Іл. 57. Бібліогр. 36 назв. ISBN 966 – 574 – 051 – 2.
Посібник присвячений розробці актуальних проблем менеджменту, які до цього часу недостатньо або зовсім не висвітлювалися у вітчизняній науковій та навчальній літературі. Автори зосереджують увагу на обгрунтуванні механізму прийняття важливих для аграрних підприємств рішень щодо використання ресурсів, придбання техніки і залучення позичкового капіталу, здійснення експорту товару, проведення бартерних і лізингових операцій тощо. Всебічно досліджується проблема ризику при прийнятті рішень, визначаються джерела ризику, його рівні, доцільність контролювання, передачі іншим або прийняття на себе. Для викладачів, слухачів магістерської програми та студентів вищих закладів (факультетів) освіти аграрного економічного профілю, а також менеджерів економіки і виробництва аграрних підприємств.;
РОЗДІЛ І. ПОПИТ І ПРОПОЗИЦІЯ НА СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКУ ПРОДУКЦІЮ В УМОВАХ РИНКУ ТА ЇХ ВПЛИВ НА ПРИЙНЯТТЯ РІШЕНЬ 1.1. Попит споживачів продукції і пропозиція товару виробниками 1.2. Ціна рівноваги і крива попиту та пропозиції з погляду окремого споживача і виробника 1.3. Зміна попиту і пропозиції та її наслідки 1.4. Цінова еластичність попиту на сільськогосподарську продукцію 1.5. Втручання у механізм урівноваження попиту і пропозиції РОЗДІЛ ІІ. АЛЬТЕРНАТИВНІ РІШЕННЯ ЩОДО ПРИДБАННЯ ТЕХНІКИ 2.1. Рішення про доцільність залучення позичкового капіталу 2.2. Рішення про доцільність інвестицій у техніку для заміни живої праці 2.3. Рішення: придбання техніки чи її використання на умовах підряду 2.4. Основні підходи до прийняття рішення щодо заміни старої техніки новою аналогічного зразка 2.5. Рішення: купівля нової чи потриманої техніки 2.6. Рішення: придбання техніки чи її оренда РОЗДІЛ ІІІ. РІШЕННЯ «РЕСУРС–ПРОДУКТ» ТА ЙОГО ОБГРУН¬ТУВАННЯ 3.1. Види рішень, що приймаються при використанні ресурсів 3.2. Суть і технічний аспект обгрунтування рішення «ресурс–продукт» 3.3. Економічний аспект обгрунтування рішення «ресурс–продукт» РОЗДІЛ ІV. РІШЕННЯ «РЕСУРС–РЕСУРС» ТА ЙОГО ОБГРУН¬ТУВАННЯ 4.1. Суть рішення «ресурс–ресурс» та опис вихідних даних для його прийняття 4.2. Технічний аспект рішення «ресурс–ресурс» 4.3. Економічний аспект рішення «ресурс–ресурс» 4.4. Сукупні витрати на взаємозамінні ресурси і вибір раціонального варіанта їх поєднання при зміні економічних чинників РОЗДІЛ V. РІШЕННЯ «ПРОДУКТ-ПРОДУКТ» ТА ЙОГО ОБГРУН¬ТУВАННЯ ЗА ОБМЕЖЕНИХ РЕСУРСІВ 5.1. Суть рішення «продукт–продукт» і його технічний аспект безвідносно до спожитих ресурсів 5.2. Технічний аспект рішення «продукт–продукт» за обмежених ресурсів 5.3. Економічний аспект обгрунтування рішення «продукт–продукт» за обмежених ресурсів 5.4. Методичні підходи до прийняття рішення «продукт–продукт» при зміні цін на конкуруючі продукти РОЗДІЛ VI. ОБГРУНТУВАННЯ РІШЕННЯ «ПРОДУКТ–ПРОДУКТ» ЗА РІЗНИХ РІВНІВ ВИТРАЧАННЯ РЕСУРСІВ 6.1. Обгрунтування рішення «продукт–продукт» на основі експериментальних даних про вплив різних рівнів витрачання ресурсу на вихід продукції 6.2. Обгрунтування рішення «продукт–продукт» за фактичними даними функціонування конкуруючих галузей 6.3. Методика визначення «чутливості» прибутку до зміни ціни і урожайності конкуруючих культур РОЗДІЛ VII. РІШЕННЯ «ПРОДУКТ–РЕСУРС» ТА ЙОГО ОБГРУН¬ТУВАННЯ 7.1. Суть рішення «продукт–ресурс» 7.2. Економічний аспект обгрунтування рішення «продукт–ресурс» 7.3. Визначення найбільш прибуткового рівня виробництва при зміні ціни на кінцеву продукцію РОЗДІЛ VIII. ОБГРУНТУВАННЯ РІШЕННЯ ПРО ЕКСПОРТНУ ДІЯЛЬНІСТЬ АГРАРНОГО ПІДПРИЄМСТВА 8.1. Причини, що спонукають підприємства до експорту, і фактори, які ускладнюють його 8.2. Передумови експортної діяльності 8.3. Визначення пріоритетних експортних продуктів сільського господарства на підприємстві 8.4. Вибір географічного району для експорту і вивчення експортних ринків 8.5. Вибір каналів дистриб’юції за кордоном 8.6. Ціна на експортний товар і складання пропозиції-оферти 8.7. Валютні ризики при експорті і способи захисту від них 8.8. Вибір форми розрахунків при експорті 8.9. Факторинг у рішенні про укладення експортної угоди РОЗДІЛ IX. РІШЕННЯ ПРО ВИБІР ІНОЗЕМНОГО ПАРТНЕРА ДЛЯ ЗДІЙСНЕННЯ ЗОВНІШНЬОЕКОНОМІЧНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ 9.1. Види зовнішньоекономічної діяльності, здійснення яких вимагає ретельного вибору іноземного партнера 9.2. Загальні підходи до вибору іноземного партнера та характеристика фінансової звітності інофірм 9.3. Вибір іноземного партнера за фінансово-економічними показниками його діяльності 9.4. Правовий статус інофірм та організація пошуку потенційних партнерів для здійснення ЗЕД 9.5. Державна реєстрація іноземних інвестицій в Україні і залучення вітчизняними учасниками ЗЕД коштів для здійснення спільного підприємництва РОЗДІЛ X. РІШЕННЯ ПРО ЗДІЙСНЕННЯ БАРТЕРНОЇ ОПЕРАЦІЇ В ГАЛУЗІ ЗОВНІШНЬОЕКОНОМІЧНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ 10.1. Суть бартерних угод та причини прийняття підприємствами рішення про їх укладання 10.2. Умови здійснення бартерних операцій та методика визначення їх прибутковості 10.3. Контракт у галузі ЗЕД: суть, характеристика умов і особливості при здійсненні бартерних операцій 10.4. Інформаційне забезпечення бартерних операцій та облік зовнішньо¬економічних договорів РОЗДІЛ XI. МЕНЕДЖМЕНТ ЛІЗИНГОВИХ ОПЕРАЦІЙ 11.1. Економічна суть лізингу, його об’єкти і суб’єкти. Причини, що спонукають підприємства укладати лізингові угоди 11.2. Види і форми лізингу 11.3. Організація здійснення лізингових операцій 11.4. Економічне обгрунтування лізингових платежів 11.5. Започаткування лізингу в сільському господарстві України РОЗДІЛ XII. РИЗИК І СТАВЛЕННЯ ДО НЬОГО МЕНЕДЖЕРІВ 12.1. Прийняття рішень і ризик 12.2. Визначення ставлення менеджера до ризику 12.3. Контролювання ризику 12.4. Ставлення до ризику та альтернативи дій менеджера РОЗДІЛ XIII. РИЗИК ТА ЙОГО СКЛАДОВІ 13.1. Види ризику та його джерела. Об’єкт дослідження 13.2. Перша складова ризику — ймовірність настання несприятливих для бізнесу подій 13.3. Друга складова ризику — наслідки від несприятливої для підприємства події 13.4. Фінансовий ризик РОЗДІЛ XIV. МЕТОДИКА ВИЗНАЧЕННЯ РІВНЯ РИЗИКУ 14.1. Перший етап: визначення ймовірностей настання відповідних рівнів урожайності і ціни 14.2. Другий етап: визначення рівня ризику за показниками прибутковості — норми прибутку на авансований (активи) і власний капітал РОЗДІЛ XV. СТРАТЕГІЯ МЕНЕДЖМЕНТУ РИЗИКУ 15.1. Окреслення профілю ризику 15.2. Ефективність ризику та принципи менеджменту ризику 15.3. Передача ризику іншим 15.4. Контролювання ризику через диверсифікацію виробництва Список використаної літератури
|