Курс економічного аналізу:Навч.-метод.посібник,Івахненко В.М.
[
]
09.02.2009, 20:00
Вступ Програма курсу Методичні матеріали до вивчення лекційного курсу Частина І. Теоретичні основи економічного аналізу Тема 1. Предмет і види економічного аналізу 1.1. Економічний аналіз як галузь економічної науки 1.2. Предмет і завдання економічного аналізу 1.3. Основні категорії економічного аналізу 1.4. Види економічного аналізу 1.5. Зв’язок економічного аналізу з іншими науками і дисциплінами Тема 2. Метод і методика економічного аналізу 2.1. Аналітичний метод 2.2. Деталізація 2.3. Порівняння 2.4. Моделювання 2.5. Балансовий метод 2.6. Елімінування 2.7. Статистичні методи 2.8. Економіко-математичні методи 2.9. Інші методи Тема 3. Інформаційна база економічного аналізу Тема 4. Організація та етапи економічного аналізу Частина ІІ. Техніко-економічний аналіз Тема 5. Аналіз виробництва продукції, робіт і послуг 5.1. Значення та завдання аналізу виробництва продукції 5.2. Аналіз обсягів виробництва продукції 5.3. Аналіз асортименту і структури продукції 5.4. Аналіз якості продукції 5.5. Аналіз ритмічності та якості виробництва Тема 6. Аналіз попиту, стану ринку та обсягу реалізації продукції (послуг) підприємства Тема 7. Аналіз виробничих ресурсів та організаційно-технічного рівня підприємства 7.1. Аналіз використання трудових ресурсів 7.1.1. Аналіз стану трудових ресурсів і забезпеченості ними підприємства 7.1.2. Аналіз використання робочого часу 7.1.3. Аналіз продуктивності праці 7.1.4. Аналіз впливу трудових факторів на продуктивність праці та обсяг товарної продукції 7.2. Аналіз стану і використання основних фондів 7.2.1. Аналіз складу, структури і технічного стану основних фондів 7.2.2. Аналіз виробничих потужностей 7.2.3. Аналіз використання основних фондів і устаткування 7.3. Аналіз забезпеченості підприємства матеріальними ресурсами та їх використання 7.3.1. Загальна оцінка виконання плану матеріально-технічного постачання 7.3.2. Аналіз складських запасів матеріальних ресурсів 7.3.3. Аналіз використання матеріальних ресурсів і розрахунок впливу факторів на обсяг випуску продукції Тема 8. Аналіз витрат на виробництво продукції 8.1. Оцінка виконання плану із собівартості продукції 8.2. Аналіз витрат за елементами і статтями витрат 8.3. Аналіз матеріальних витрат 8.4. Аналіз витрат на оплату праці 8.5. Загальновиробничі витрати 8.6. Аналіз собівартості окремих видів продукції Частина ІІІ. Фінансово-економічний аналіз Тема 9. Аналіз фінансових результатів і рентабельності 9.1. Значення, завдання та інформація для проведення аналізу 9.2. Аналіз чистого прибутку 9.3. Аналіз валового прибутку 9.4. Аналіз інших доходів і витрат 9.5. Аналіз рентабельності 9.6. Аналіз рентабельності підприємства Тема 10. Аналіз фінансового стану підприємства 10.1. Задачі аналізу і характеристика джерел інформації 10.2. Аналіз структури балансу. Аналіз порівняльного аналітичного балансу 10.3. Аналіз фінансової стійкості підприємства 10.4. Аналіз ліквідності та платоспроможності балансу 10.5. Аналіз дебіторської і кредиторської заборгованості 10.6. Аналіз оборотності оборотних активів 10.7. Аналіз фінансових коефіцієнтів 10.8. Аналіз рентабельності та ділової активності Навчальні завдання (задачі) Завдання для перевірки знань (І комплекс) Завдання для перевірки знань (ІІ комплекс) Ділова гра на тему «Аналіз виконання плану виробництва та якості продукції»…… Тематика випускних, контрольних і курсових робіт 1. Тематика випускних робіт і методичні вказівки до їх написання 2. Методичні вказівки і тематика контрольних робіт з курсу «Економічний аналіз» 3. Тематика курсових робіт з курсу «Економічний аналіз» Додаток. Положення (стандарт) бухгалтерського обліку № 3 «Звіт про фінансові результати»