Медики не залишилися осторонь від обговорення проблем глобального потепління. Ось деякі їх висновки, подані Всесвітньою організацією охорони здоров'я.
Оцінювати потенційні наслідки глобального потепління для здоров'я людей надзвичайно складно. Треба враховувати не тільки сценарії зміни клімату, а й багато інших чинників: стан довкілля (приміром, чистоту води), соціально-економічні умови (харчування, імунізацію, щільність населення, доступність охорони здоров'я і т. д.). Проте, дослідники впевнені в деяких своїх висновках.
Глобальне потепління матиме прямі наслідки для здоров'я людей. Підвищиться захворюваність серцево-судинними, респіраторними і деякими іншими захворюваннями. Зростання кількості травм, психологічних розладів і смертних випадків стане результатом підвищення інтенсивності і тривалості теплових та природних аномалій (повеней, ураганів і т.п.). Підвищення температури в районах з холодним кліматом знизить смертність від простудних захворювань і переохолодження, проте ці ефекти виявляться незрівнянно слабшими, ніж негативні наслідки.
В перспективі більш значимі будуть не прямі, а непрямі ефекти. Потепління порушить нормальне функціонування екологічних систем, позначиться на природних ресурсах, санітарних й інших умовах життя, зачепить інші елементи інфраструктури і стане причиною соціальних і економічних потрясінь.
Підвищення температури дозволить комахам й іншим переносникам хвороб розширити середовище проживання. Такі організми, як приміром малярійний комар і черевоногі молюски (переносники шистоматоза), «захоплять» нові широти і висоти. Нині малярією хворіють близько 300 млн. людей в рік (2 млн. чоловік – вмирають). Приблизно 45% населення Землі мешкають в кліматичній зоні, де комарі «розносять» малярію. За прогнозами, в другій половині XXI ст. цей показник збільшиться до 60%. У результаті захворюваність малярією може зрости на 50–80 млн. випадків на рік.
Зросте захворюваність через брак продуктів харчування і води. Потеплiння клiмату, зменшення запасів якісної питної води і мікроорганізмів підвищать захворюваність холерою, сальмонелезом і іншими інфекційними хворобами. Зростання температури води сприятиме більш інтенсивному її «цвітінню», розмноження холерних вібріонів, а також, можливо, появи нових генетичних штамів. Скорочення через кліматичні зміни виробництва продуктів харчування може в окремих регіонах призвести до збільшення кількості випадків недоїдання і голоду, що матиме серйозні наслідки для здоров'я людей, особливо дітей. Збільшення змісту біозабруднювачів (пилку, спорів й т. п.) спричинить за собою спалахи алергічних розладів, астми, респіраторних і інших захворювань. Зміни продуктивності хвороботворних організмів й ефективність дії біотоксинів здатні поставити під загрозу безпеку багатьох продуктів харчування.
У бідних країнах населення більше постраждає, ніж у багатих. Проте вразливість багатих держав також буде зростати в міру старіння їх населення.
Ризик для здоров'я людей можна знизити, розвиваючи стратегії адаптації. Для багатьох регіонів головною перешкодою стане відсутність ресурсів. Негативні наслідки для здоров'я людей можна послабити, удосконалюючи служби охорони здоров'я, програми контролю над станом здоров'я і санітарними умовами, заходи по охороні довкілля, підготовку до надзвичайних ситуацій, систему загальної освіти (в центрі уваги якої буде персональна поведінка людей), розробку захисних технологій (приміром, будинків і систем життєзабезпечення ), кондиціювання повітря, очищення води, вакцинацію і т. д.